Hrvatski English Deutsch Italiano France

Cavtat

Cavtat je jedinstveno mjesto na Jadranu, stari gradić na brežuljku šumovitog poluotoka Rata, s novim naseljima duž obala, sav obrastao u mediteransko raslinje s vječno zelenim borovima i čempresima. Više od 7 km plitke obale, čisto more, pješčane plaže i uvale, lijepi novi hoteli visoke i de luxe kategorije učinili su Cavtat jednim od najtraženijih i najposjećenijih turističkih mjesta dubrovačkog područja.

 Čar ovom starom gradiću daju ambijenti građevina iz vremena Dubrovačke Republike, koja je i ovo mjesto izgradila prema regulacijskom planu i dala današnji izgled starom dijelu Cavtata. Veći dio kulturno-povijesnih spomenika pripada skromnoj i lijepoj arhitekturi renesansnog razdoblja s tragovima gotike: Knežev dvor, utvrde, zidine oko grada, trgovi, crkva sv. Nikole, crkva Gospe od Cavtata i franjevački samostan. Ovaj drevni grad s okolnim područjem čuva mnoge tragove, stare, nekoliko tisuća godina duge povijesti. 

Podizao se nekoliko puta iz ruševina i potpune propasti, bio je u prošlosti cvjetajući, čitavom antičkom svijetu poznati grad Epidaurum i, nakon totalnog uništenja u 7. st., samo napuštene ruševine. Republika ga je u 15. st., kad je kupila i Konavle i Cavtat ponovno na ruševinama izgradila.